zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да се преборим с недостига на енергия



За да се преборим с недостига на енергия

или 10 начина да станем по-работоспособни.

здраве.bg

... на море) е прекрасен начин за увеличаване на енергията за по-продължително време. А ако тази отпуска е планирана, тя е отлична мотивация за поддържане на енергийния баланс.

5. Протягайте се!
Мозъкът получава 15% от целия кръвен поток, той постоянно се насища с кислород и работи продуктивно. Ако работите на компютър, на всеки 30 минути ставайте, разхождайте се, навеждайте се и се изправяйте – упражненията ще ви помогнат не само да поддържате мускулите и сухожилията си в тонус, но и ще увеличат притока на кръв към мозъка.

6. Ден на тишината.
Колкото и да сте заети, постарайте се един ден в месеца да прекарвате в пълна тишина и дори в самота. Разбира се, никой не може да избяга от мислите си, но тишината ще ви помогне да ги подредите. Така организмът се успокоява и увеличава енергийния си запас.

7. Помощ от растенията.
Стресът, повишената възбудимост, безсънието, страховете, хипертонията, нарушенията в сърдечната дейност отнемат голямо количество енергия. Преди да прибегнете до медикаментите, пробвайте как ще ви подействат алтернативните средства – например женшенът. Не пренебрегвайте и подправките (като куркумата) – те съдържат жизнено важни за организма вещества, които взаимно се допълват, като усилват положителното си въздействие и отслабват влиянието на негативните фактори.

Умерената употреба на горчив (тъмен) шоколад и зелен чай също способстват за натрупването на енергийни запаси.

8. Ранен обяд.
Ако си създадете навика да обядвате в средата на деня, ще успеете да увеличите притока на енергия - по това време храносмилателната система е най-активна.

9. 50 “благодаря” дневно.
Психолозите твърдят, че изказаната на глас благодарност също зарежда човек с енергия. Всяка вечер преди сън отделяйте 5 минути, за да благодарите на глас на всичко и всички, с които сте се сблъскали през деня – хора, храна, работа, впечатления....

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.