zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да се преборим с недостига на енергияЗа да се преборим с недостига на енергия

или 10 начина да станем по-работоспособни.

здраве.bg

В горещото време често се чувстваме уморени, не ни достигат енрегия и сили да свършим всичко, което искаме и сме запланували. Има няколко начина, които ще ни помогнат да се преборим с т.нар. енергиен глад и ще дадат възможност на организма да възстанови силите си:

1. Освободете се от тревогите!
Често трудната или неразбираема задача предизвикват тревога, безпокойство и напрежение, които отнемат от нашата енергия. Отпуснете се и за известно време забравете за тях, занимавайте се с нещо по-лесно и по-интересно. След това ще почувствате прилив на сили и трудностите няма да ви се сторят толкова непреодолими, а необходимото ще свършите в по-кратки срокове.

2. Светлината пречи на съня.
Причина за това е, че светлината задържа изработването на мелатонин, а това нарушава биологичния ритъм на човека и не му осигурява пълноценен цикъл на съня. А сънят дава възможност не само да се съхрани енергията, но и да се натрупа нова.

Затова най-добре използвайте щори или плътни завеси, а ако по някаква причина нямате възможност, поставяйте на лицето си плътна маска за сън, която няма за позволи на светлината да прониква през клепачите.

3. Подхранете мозъка си!
Помогнете си вътрешно: полезно е например половин час преди лягане да приемате успокояващи средства на натурална основа (например валериана).
През деня също трябва да подхранвате мозъка си – половината от неговите клетки се състоят от мазнини, които изпълняват ролята на защитник. Постарайте се 3-4 пъти в седмицата да употребявате риба, морски продукти, зеленчуци с тъмнозелени листа, които помагат на мозъка да произвежда повече енергия и да работи по-ефективно.

4. На море.
Очакването на приятни усещания например на предстоящата отпуска (независимо дали е точно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.