zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим гърба си по време на бременността



Как да пазим гърба си по време на бременността

26 март 2008, здраве.bg

Гърбът е едно от най-уязвимите места у бременната жена. Той започва са боли при най-различни обстоятелства - продължително седене, стоене или лежане. Какво трябва да прави бъдещата майка, за да не натоварва излишно гърба си?

Ако бременността протича нормално и жената се чувства бодра и здрава, то физическата активност ще й бъде от голяма полза. Тя може да се занимава с всекидневното почистване (но не и основно почистване свързано с преместването на тежки предмети), да готви, да пере (но без да се навежда прекалено често).

Работата, която изисква подвижност, трябва да се редува с по-спокойна - шиене, четене, писане. Във всички случаи е препоръчително често да се променя положението на тялото. При продължителното седене в една и също поза съществува опасност плодът да не се снабдява с достатъчно количество кислород.

Трябва да се избягват дейностите, свързани с повишаването на вътреутробното налягане, например работа, която изисква клекнало положение на тялото.

При всяко едно от действията си бременните трябва да наблюдават за плавността на движенията си. При рязко обръщане коремът по инерция продължава да се движи, въпреки че жената вече е спряла. В подобни моменти плодът може д се преобърне с главата надолу, да опре тила си в тазовата област, а това е опасно както за него, така и за майката.

Гръбнакът най-силно се натоварва в седнало положение. Затова е особено важно да се седи правилно. Столът трябва да е с твърда седалка, изправена облегалка и най-добре с подлакътници, върху които жената да може да се опре при ставане. Абсолютно не се препоръчва кръстосването на краката, а на всеки половин час трябва да се правят кратки разходки.

При появата на болки в гърба, започнете да носите еластично бельо и специален колан. Добре е да се прави масаж, като движенията трябва да бъдат дълги и симетрични, отгоре надолу.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.