zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пътят към дълголетието не е пълен с лишения!



Пътят към дълголетието не е пълен с лишения!

или още 10 правила за това как да живеем дълго.

здраве.bg

За да живее дълго човек, не трябва да пие, да пуши... Репликата е до болка позната. Последни изследвания обаче показват, че за постигане на дълголетието не е необходимо да човек да се подлага на кой знае какви лишения и да се ограничава от нещата, които харесва.

Въпреки че генетично буквално са ни гарантирани 150 години живот, ние живеем значително по-малко. Статистиките показват, че ако японецът живее средно 79 години, то нигерийците и сомалийците много трудно достигат 47 години. Европеецът е накъде по средата.

След като са изучили опита на дълголетниците, американски специалисти, цитирани от списание Prevention, ни предлагат 10 правила, които могат да удължат нашия живот без това да е свързано с особени лишения.

Правило №1 - Не преяждайте!
Ако не се занимавате с тежка физическа работа, на човек са му напълно достатъчни 200 килокалории дневно. По този начин ще разтоварите клетките на организма си и ще поддържате тяхната активност.

Правило №2 - Менюто трябва да съответства на възрастта ви!
Първите бръчки ще се появят много по-късно при жените на 30 години, които ядат например повече ядки и черен дроб. За хората над 40-те е полезен бета-каротинът, който се съдържа особено в морковите и другите плодове и зеленчуци с жълт и червен цвят. Над 50 години калцият поддържа във форма костите, а магнезият – сърцето. Мъжете над 40 години се нуждаят и от селен (който се съдържа много в сиренето и бъбреците) - този минерал способства за премахването на стреса. Хранейки се с риба, силният пол над 50 ще защити сърцето и кръвоносните си съдове.

Правило №3 - Не бързайте да се пенсионирате!
Този, който не работи, изглежда средно с 5 години по-възрастен, смятат изследователите. Според социолози, някои професии спомагат за запазване на младостта. Оказва се, че най-дълго живеят диригентите, философите, художниците и... свещениците.

Правило №4 - Сексът е еликсир на младостта.
По...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.