zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастата за зъби – всичко в едно



Пастата за зъби – всичко в едно

здраве.bg

В една паста за зъби, за да бъде ефективна и пълноценна, се съчетават десетки компоненти, които почистват, избелват, придават вкус и т.н. Въпреки че всеки ден използваме пастата, много рядко се замисляме за нейните съставни вещества и защо присъства там всяко едно от тях.

Към основните компоненти на пастата за зъби спадат абразивните, гелообразуващите, пянообразуващите, влагозадържащите вещества, оцветителите и вкусовите добавки.

Всеки компонент си има своето важно предназначение:

• Абразивните вещества трябва да почистват и полират зъбите.

• За засилване на почистващите свойства, а също така за профилактика на раздразващото действие върху лигавицата на устната кухина, в състава на пастата се включват пенообразуващи компоненти.

• Приятен цвят, миризма и вкус придават оцветителите и подсладителите. Като правило те са масла или синтетични ароматизатори: мента, лимон, канела и други подобни.

• Заместителите на захарта оказват влияние на вкусовите качества на пастата за зъби. Това са най-често сорбит, ксилит, цикламат. Те не се разлагат от бактериите на зъбния налеп и способстват за предотвратяването на кариеса.

• За да може пастата да бъде пластична и лесно да излиза от тубичката, в нейния състав се добавят вещества, които способстват за задържането на влагата. Благодарение на тях пастата се съхранява дълго време, а нейните вкусови качества се увеличават.

В пастата за зъби са добавят и други компоненти. Това зависи от предназначението на пастата и от нейната лечебно-профилактична насоченост. Затова, преди да изберете подходящата именно за вас паста за зъби, най-добре се консултирайте със своя стоматолог.(а)

вижте още:
- Устната хигиена
- 6 основни правила за здрави зъби

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.