zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои са 8-те най-полезни напитки



Кои са 8-те най-полезни напитки

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Нищо не може напълно да замени потребността на човешкия организъм от течности и най-вече от вода. Тя е най-полезният източник на влага, но освен нея има и други напитки, които дават на организма много полезни вещества. Кои са те се опитват да отговорят авторите на статия в списание Prevention.

Зелен чай
• Полза: счита се, че намалява риска от възникването на остеопороза, рак, сърдечно-съдови заболявания. В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, които защитават клетките от вредното въздействие и неутрализират свободните радикали. В чая се съдържа и флуор, който укрепва костите и влияе благотворно на зъбите.
• Калории: 0

Чай от мента
• Полза: помага при стомашни разстройства, облекчава коликите, способства за храносмилането, помагайки на храната да се движи по-лесно през стомашно-чревния тракт. Ментата притежава и противоспазматично действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.
• Калории: 0

Мляко (с 1% масленост)
• Полза: в млякото се съдържат сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Затова продуктът се усвоява бавно и човек усеща ситост по-дълго време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захарта в кръвта остава стабилно. Калцият, съдържащ се в млякото, се усвоява добре благодарение и на наличието на витамин D. Калцият помага на клетките за изгарянето на мазнините - следователно млякото способства за нормалното намаляване на теглото.
• Калории: 1 чаша (250 мл) – 120.

Соево мляко
• Полза: намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини, съдържащи се в соевото мляко, намаляват нивото на “лошия” холестерол и триглицеридите. Ако обаче напълно замените краве млякото със соево, организмът ви ще страда от недостиг на калций и витамини А и D. В соята се съдържат фитоестрогени, които вероятно са свързани с повишен риск от възникването на рак на гърдата....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.