zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Месечният цикъл: между нормалното и аномалиите



Месечният цикъл: между нормалното и аномалиите

Не всеки проблем в цикъла е показател за здравословен проблем, но консултацията с гинеколог е препоръчителна.

здраве.bg

... препарати и средства за отслабване с ниско качество. В повечето случаи това става, когато жената прибягва до самолечение.

Лекарски съвет трябва да се търси и при забавяне на менструацията, необичайно обилна или обратното - слаба менструация и при появата на кръвотечение между отделните менструации. Причината за тези нарушения трябва задължително да бъде изяснена.

Промените в менструацията често могат да бъдат първите симптоми за такива заболявания като ендометриоза, полип, миома на матката, склерополикистоза на яйчниците и други, които ще се лекуват много по-бързо, ако са своевременно диагностицирани.

Ако едновременно с аномалиите в месечния цикъл се повиши температурата и/или се появяват секрети от влагалището, незабавно трябва да посетите гинекол. Това може да се дължи на възпалителен процес в областта на яйчниците, фалопиевите тръби или матката.

При нарушен месечен цикъл се правят изследване с ултразвук (УЗИ) на органите на малкия таз и кръвен анализ (в това число на хормоните). Всеки проблем трябва да се решава индивидуално - след внимателен преглед и подробен разговор.

Методите на лечение
са различни. Понякога може да се приложи и хирургично.
Ако причината за проблемите е в хормоналния дисбаланс, лечението се извършва с помощта на медикаменти.
За решаване на проблема понякога е достатъчно дори да се промени начинът на живот, като се вземат предвид възрастта, съпътстващите заболявания и други индивидуални особености.

Препоръка: Всяка жена е добре внимателно да следи и отбелязва първия и последния ден от месечната си менструация на календарче, което при нужда ще помогне на лекуващия лекар по-лесно да разбере причините за нарушенията и да избере оптималната тактика за лечение.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.