zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зехтинът – древно козметично средство, популярно и днес



Зехтинът – древно козметично средство, популярно и днес

здраве.bg

На жените в древността им е било много по-трудно да запазят своята младост и привлекателност, отколкото на днешните. През онези времена е нямало такова разнообразие от козметични средства и спа процедури. Но все пак представителките на прекрасната половина от човечеството са намирали начини за подмладяване и запазване на природната красота.

Има рецепти, които са достигнали до нас и които активно се прилагат и в съвременната индустрия за красота – например използването на зехтина. Съвременните учени са единодушни в мнението си, че той е уникално природни средства за съхраняване на красотата.

Буквално всяка маслина съдържа стотици полезни микроелементи, витамини и минерали. Доказано е, че тези компоненти забавят стареенето на организма, оказват благоприятно въздействие на работата на сърцето и съдовете, способстват за намаляване на нивото на холестерол и за бързото усвояване на солите и мазнините

Няма нищо удивително в това, че от много години зехтинът се използва за производството на препарати за грижа за кожата. До 80% от неговия състав са ненаситени мастни киселини, витамини Е, А, D и флавоноиди, които забавят стареенето на клетките, намаляват загубата на влага и оптимизират липидния обмен на кожата.

Зехтинът е и отличен природен филтър, тъй като неутрализира негативното действие на ултравиолетовите лъчи, предпазва клетките от увреждане, изглажда бръчките и забавя тяхната поява. Той е особено полезен за сухата и чувствителната кожа.

Установено е също, че зехтинът е отлично средство за профилактика на стриите през месеците на бременността.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.