zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болното гърло може да даде начало на сериозни заболявания



Болното гърло може да даде начало на сериозни заболявания

здраве.bg

... започва внезапно. Рязко се повишава температурата на тялото, появява се главоболие, болка при преглъщане, лимфните възли се увеличават и стават болезнени.
Катаралната ангина протича доста леко, за разлика от лакунарната и фоликуларната ангина, при които към високата температура се прибавят усещане за отпадналост и ставни болки.
Ангината не търпи самолечение - тя може да способства за развитието на такива опасни заболявания като ревматизъм, холецистит, нефрит, отит.
Обикновено за лечението на заболяването се използват сулфаниламидни препарати, добър ефект дава и изплакването на гърлото. В тежките случаи се назначават антибиотици.
Не се опитвайте да изкарате ангината на крак! За да избегнете усложненията, трябва да спазвате строг режим през първите дни от заболяването и да избягвате твърде горещата и пикантна храна.
Ангината е заразна. Ако в дома ви има болен, той трябва да се храни с отделни съдове, а помещението, в което той се намира, трябва да се проветрява често и да се прави влажно почистване.

Ларингит
Това е възпаление на лигавицата на гърлото. Острият ларингит в повечето случаи възниква поради преохлаждане или пренапрежение на гласа, но той може да бъде и спътник на грипа или ОРВИ.
При ларингит гласът става хрипкав и груб, а понякога съвсем изчезва. Към тази симптоми се добавят дращене и болка в гърлото, а след няколко дни се появява кашлица, първоначално суха, а след това с храчки. Ларингитът може да бъде съпроводен с главоболие и слабо повишаване на температурата.
През първите 5-7 дни от заболяването болният трябва да се старае да говори колкото се може по-малко и да не яде пикантна храна. Положителен ефект има изплакването на гърлото с билкови отвари и инхалациите, сгряващият компрес на шията и топлите (не горещи!) напитки.

Установено е, че мъжете боледуват от настинка доста по-тежко в сравнение с жените. Според статистиката, те се нуждаят от повече време, за да се справят с простудата...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.