zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болниците искат увеличаване на здравната вноска до 8,4%



Болниците искат увеличаване на здравната вноска до 8,4%

22 февруари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


В специална декларация асоциациите на основните болници у нас настояват здравната осигурителна вноска да стигне средното европейско ниво.

Според техни финансови разчети тя може да бъде 8,4%, като основната тежест падне върху осигурителя.

Това съобщи д-р Асен Златев, председател на Асоциацията на университетските болниции директор на Александровска болница.

Декларацията е била приета на специална среща между представителите на областните, университетските, общинските и националните болници у нас.

На нея е било взето решение те да се обединят в конфедерация на изпълнителите на болничната помощ. Тя ще бъде учредена в края на март тази година.

На срещата е бил избран и координационен съвет, съобщи д-р Златев. В декларацията, която днес ще бъде връчена на президента, премиера, председателя на Народното събрание и министъра на здравеопазването, се настоява за няколко решения на Народното събрание да направи промени в няколко закона.

В нея се настоява да се позволи на представители на болничната медицинска помощ, избрани от университетските, областните и общинските болнични асоциации да участват при подготовката и подписването на националния рамков договор.

"Ние настояваме от две години да бъдем включени в обсъждането на НРД, но досега правителството не ни обръща внимание", каза д-р Златев.

"Не игнорираме БЛС, но искаме да намерим място в договорния процес - в частта за болнична медицинска помощ", каза д-р Симеон Василев, председател на Националното сдружение на многопрофилните болници за активно лечение и народен представител.

На въпрос има ли индикации това да се случи, д-р Василев подчерта, че е възможно в близко бъдеще искането да бъде разгледано на ниво парламентарна комисия.

В декларацията се настоява още да отпадне задължителното членство на изпълнителите на болнична помощ в една-единствена съсловна организация и да се даде възможност всеки да избира съсловна организация, в която да членува.

Друго искане е НС да позволи чрез промяна в...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.