zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Биоритмите и здравето на кожата



Биоритмите и здравето на кожата

Кожата живее по свой вътрешен часовник и със свой ритъм.

Тя.bg
четете още в Тя.bg


Познаването на биоритмите, поне според някои, е основно изискване, ако искате да извлечете максимална полза от козметичните процедури. Защото, оказва се, нашата кожа също живее по свой вътрешен часовник.

Ако не сте ватман или не работите във ферма, надали ставате между 4 и 6 часа сутринта. А по това време кожата вече се подготвя за събуждането си. В кръвта “се изхвърлят” хормоните на бодростта, а на повърхността се събират “продуктите на преработката”. Но обменните процеси се извършват бавно, кръвообращението е вяло и за това свидетелства подпухналото от сън лице. Затова вашата първа задача е да почистите и тонизирате кожата от натрупалите се вредни вещества. Ако кожата ви е мазна, вие можете да използвате почистваща пяна или тоник с антибактериален ефект. Не си струва да бързате с дневния крем, защото все още заспалата кожата няма да възприеме активните вещества.

В 8 часа вече почти всичко е наред. Обмяната на веществата се извършва в правилния си ритъм, а вероятността към алергични реакции е намалена. Но клетките засега се делят бавно, кожата практически не се обновява и затова е безполезно да я натоварвате с питателни и твърде активни кремове. Използвайте кремове с високо съдържание на влага, витамини и минерални вещества.

Времето от 10 до 12 часа (когато кръвообращението е в пика на своята активност) е идеално за масаж. В тези часове се активизират мастните жлези и лицето започва предателски да блести. Възползвайте се от матиращите средства или просто си напудрете носа.

През деня организмът се уморява, кръвното налягане спада, кръвообращението се влошава.

От 13 до 15 часа вие едва ли сте способна да поразите някого със своята красота, така че отложете романтичната среща за по-късно. Ако не сте приковани за работния стол, най-полезното нещо за вас е следобедният сън. Активните дами могат да си направят разходка на чист въздух. Използвайте термална вода или освежаващ тоник, които в някаква степен ще върнат свежестта на лицето...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.