zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-добри ли са скъпите кремове?



По-добри ли са скъпите кремове?

Спестете си парите, съветват дерматолози – цената не е индикатор за ефективност.

здраве.bg

Има ли значение цената, когато става дума за дерматологични продукти, продавани в аптека? Никой не знае със сигурност какъв е отговорът, тъй като почти няма компания, произвеждаща козметика, която да е публикувала клинични данни за качествата на продуктите си.

Но много дерматолози са съгласни с общото твърдение, че скъпата козметика не е по-добра от по-евтините марки. “Цената е без значение от гледна точка на това работи ли един продукт или не”, коментира за Newsweek д-р Чарлз Цюгермън – професор по клинична дерматология в Северозападния университет (Northwestern University), щата Илинойс, САЩ.

Какво точно плащаме, когато си купуваме някаква скъпа козметика? “Много от парите всъщност са включени в цената заради опаковката и рекламата”, твърди дерматологът проф. Робин Ашинов за същото издание, “Друга част от цената се определя от съдържанието на екзотични или трудни за обработка съставки. Те обаче съвсем не означават, че качеството на продукта и неговата ефективност се увеличават.”.

Ако вземем за пример овлажняващите кремове, едва ли една кутийка, струваща 50-100 лева, ще бъде с повече действие от кремът, за който ще платим 10 пъти по-малко. Всъщност важното е да го прилагаме както следва – в дадения пример до 3 минути след излизане от банята, за да се задържи в кожата влагата, която тя е поела.

Въпреки обещанията на всички анти-ейджинг продукти, едва ли те ще имат някакъв забележим ефект, твърдят дерматолозите: “Ако искате нещо, което работи, ще трябва да подбирате не по цена, а според съдържанието на активното вещество – например алфахидрокси киселина, която ексофолиира мъртвите кожни клетки и подпомага формирането на нов колаген и елактични фибри”. Според специалистите кремовете с добро действие на тази киселина трябва да съдържат поне 12% от нея.

“Може би най-добрият начин да намалите бръчките е да ползвате всеки ден...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.