zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да не зависим от капризите на времето...



За да не зависим от капризите на времето...

Човешкото тяло реагира незавабно на всяко колебание във времето. (фото: ozarkland.com)

В града хората са по-чувствителни към резките промени.

здраве.bg

... по-силно е разстройството на организма, толкова по-рано човекът започва да предчувства промените във времето: не два часа преди настъпването на снега или магнитните були, а едно или две денонощия.

Ако положите старание, можете да сведете до минимум проявите на метеорологичната чувствителност?

Затова е добре:

- да се заемете с лечението на основното си заболяване, защото промените във времето задълбочават съществуващите проблеми.

- да проверите щитовидната си жлеза – недостигът на йод в организма способства за засилването на метеорологичните реакции.

- да укрепите нервната си система – ако промените във времето предизвикват у вас потиснато настроение, апатия или тъга, започнете да приемате жълт кантарион, който е отличен природен антидепресант (той не се препоръчва на хипертониците!).

- да намалите или прекратите употребата на напитки, съдържащи кофеин. За да се избавите от безсънието, може да поставите във възглавницата си малко валериана. Ако тази миризма ви е неприятна, маслото от лавандула, лимон и портокал също облекчават умората и повишават настроението.

- да поддържате имунната си система с адаптогени: женшен, китайски лимон, витамини С и Е. Не забравяйте за спорта и разходките, които тренират съдовете и укрепват вегетативната нервна система. Взимайте си контрастен душ.

- да се храните пълноценно. Не е нужно да спазвате диета, но и не преяждайте. Задължително включете в менюто си цвекло, броколи, стафиди, портокали, ядки, лук, чесън, мед.

- да прекарвате колкото се може повече време на чист въздух и естествена светлина.

- да ограничите натоварването си в неблагоприятните за вас дни.

- да привиквате постепенно към студа, ако сте хипертоник. Например, преди да излезете на улицата останете за няколко минути във входа.

- да започвате деня си с упражнения, особено ако сте хипотоник. Те ще активизират кръвообращението и така ще намалят влиянието на капризите на времето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.