zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 лесни начина да изгорим повече калории



10 лесни начина да изгорим повече калории

здраве.bg

Колко често оправдаваме недостатъчното движение с недостига на време. А в повечето случаи не това е причината да не се движим достатъчно, т.е. да не изгаряме достатъчно калории и да трупаме килограми.

Дори да приемем, че всекидневието на днешния човек наистина е много напрегнато, стига да има желание, винаги могат да бъдат отделени по няколко минути 3-4 пъти дневно.

По-долу от нас ще получите няколко съвета за лесните (и бързи!) начини да изгаряте повече калории:

1. След събуждане отделете 10-ина минути за раздвижване. Не е нужно да правите цял набор от упражнения – изберете 3-4, но ги правете без прекъсване в продължение на 10 минути. Нека бъдат за различни мускулни групи. На следващия ден направете други три и т.н.

2. Ако трябва да отидете някъде наблизо, поне веднъж на ден го направете пеша. Първият ден ще ви отнеме 15 минути, вторият – по-малко и така всеки ден.

3. Използвайте стълбите. В работата или у дома – забравете асансьора и се качвайте по стълбите. Колкото повече пъти толкова по-добре.

4. Дори седнали можете да се раздвижвате. Т.нар. изометрични упражнения не изискват кой знае какво движение, а помагат да се заздрави една или друга група мускули. Например, седейки пред компютъра, стягайте и разпускайте коремните мускули в продължение на 30-тина секунди. После направете същото с мускулите на краката. Специалистите препоръчват всяка мускулна група да бъде натоварвана по този начин поне 3 пъти дневно.

5. Купете си педометър. Това малко устройство, измерващо броя крачки, е едновременно полезно и забавно. Опитайте се всеки ден да добавите още малко към цифрата, която то отчита.

6. Ако вечерта сте уморени и ви се иска просто да поседнете пред телевизора, пробвайте следната техника: от време на време, за по 4-5 минути пробвайте да правите упражнения (дори без да ставате). Няколко коремни преси, няколко сгъвания в кръста и докосване на пръстите на краката. Контролирайте дишането, защото по този начин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.