zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 алтернативни рецепти за болното гърло



6 алтернативни рецепти за болното гърло

здраве.bg

Болното гърло е неприятна болежка за някои, а за други е истинско проклятие. Например всеки певец и актьор си има тайни, които му помагат да възстанови своя глас в навечерието на някаква изява след съвсем неочакваното изчезване на гласа или появата на пресипналост и дрезгавина.

Най-често, за да премахнат своя дрезгав глас, хората на изкуството прибягват до инхалациите, които способстват за смекчаването на лигавицата, премахване на възпалението и унищожаването на бактериите, предизвикващи заболяванията на гърлото. Често се прилагат и маслените и алкалните инхалации (с минерална вода), но за особено полезни и ефективни се смятат билковите.

Вдишването на изпаренията на ригана и жълтия кантарион оказва противовъзпалително, отхрачващо и бронхолитично действие и възстановява тонуса на гърлото. Същото се отнася и за ефирните масла.

Дихателната гимнастика и изплакването на гърлото с морска вода са друг отличен начин за възстановяване и лечение на гърлото от различните инфекции. Чудодейната сила на крайморския вятър е в изпаренията на морската вода, богата на всички необходими за здравето елементи, включително и йод. Йодните йони прочистват и смекчават дихателните пътища и лигавицата. Умерено влажният и чист морски въздух оказва общо благотворно действие на организма и стимулира имунитета.

Гласните струни са само източника на звука. Гласът звучи идеално, ако правилно работи целия “екип” – бронхи, гръдна клетка и т.н. Затова трябва внимателно да наблюдавайте цялата система уши-гърло-нос. Противопоказано е да се разговаря на улицата при силен вятър, да се вика, да се пие студена вода. Пушенето е истинско табу за гърлото - смолите, никотинът и димът способстват за появата на бронхит, който е несъвместим с красивия глас.
Не на последно място се нарежда и следващото правило: в никакъв случай гърлото не трябва да се напряга.

Любопитен факт е, че благотворно влияние на гърлото има чаша затоплена бира. Не студена, не гореща, а именно затоплена. Това...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.