zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психиката е от значение за дълголетието



Психиката е от значение за дълголетието

Най-дълго живеят тези, които откриват и високо ценят положителното около себе си.

здраве.bg

Дълголетието е свързано и с особеностите на личностната психика, с отношението към живота. Тези, които живеят дълго, винаги са се отличавали като хора, доволни от живота и способни да открият и видят хубавото и положителното около себе си, сочи американско изследване.

Наблюденията на хора, доживели до 100-годишна възраст, показват, че те почти винаги умират не в резултат на изтощаване на жизнените сили, а заради едно или друго заболяване. На преклонна възраст най-често се умира от атеросклероза т.е. от рязкото свиване на кръвоносните съдове, а следователно и от рязкото влошаване на храненето на органите, клетките и тъканите на организма, показва статистиката на американските психолози, цитирана от ВВС.

Освен в резултат на различни заболявания, хората обаче често умират и поради неправилно организирания си начин на живот. Пренебрежителното отношение към здравето съвсем логично води до неговата загуба.
За запазването му, а съответно и за удължаване на живота, трябва да се води премерен начин на живот, а с оглед на възрастта трябва да се променя стереотипът. Той трябва да бъде насочен към нормалното функциониране на всички органи и системи, към съхраняването на здравината и еластичността на мускулната система. Човек използва мускулите не само за изпълняването на различни физически упражнения. Те участват в много функции на вътрешните органи.
Мускулите са и рецепторите, които осъществяват връзката на организма с околната среда. Затова заедно с укрепването на сърдечно-съдовата система човек трябва да се грижи и за тонуса на мускулите, които не само ни придават добра фигура, но и осигуряват подвижността на всички стави.

С напредването на възрастта се променят физиологичните реакции на всички системи и органи и човекът не може да изпълнява толкова интензивно различните физически натоварвания, както в по-ранна възраст. Затова интензивността на натоварването трябва да се компенсира с неговата продължителност. Особено полезни са различните физически упражнения на чист...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.