zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психиката е от значение за дълголетиетоПсихиката е от значение за дълголетието

Най-дълго живеят тези, които откриват и високо ценят положителното около себе си.

здраве.bg

Дълголетието е свързано и с особеностите на личностната психика, с отношението към живота. Тези, които живеят дълго, винаги са се отличавали като хора, доволни от живота и способни да открият и видят хубавото и положителното около себе си, сочи американско изследване.

Наблюденията на хора, доживели до 100-годишна възраст, показват, че те почти винаги умират не в резултат на изтощаване на жизнените сили, а заради едно или друго заболяване. На преклонна възраст най-често се умира от атеросклероза т.е. от рязкото свиване на кръвоносните съдове, а следователно и от рязкото влошаване на храненето на органите, клетките и тъканите на организма, показва статистиката на американските психолози, цитирана от ВВС.

Освен в резултат на различни заболявания, хората обаче често умират и поради неправилно организирания си начин на живот. Пренебрежителното отношение към здравето съвсем логично води до неговата загуба.
За запазването му, а съответно и за удължаване на живота, трябва да се води премерен начин на живот, а с оглед на възрастта трябва да се променя стереотипът. Той трябва да бъде насочен към нормалното функциониране на всички органи и системи, към съхраняването на здравината и еластичността на мускулната система. Човек използва мускулите не само за изпълняването на различни физически упражнения. Те участват в много функции на вътрешните органи.
Мускулите са и рецепторите, които осъществяват връзката на организма с околната среда. Затова заедно с укрепването на сърдечно-съдовата система човек трябва да се грижи и за тонуса на мускулите, които не само ни придават добра фигура, но и осигуряват подвижността на всички стави.

С напредването на възрастта се променят физиологичните реакции на всички системи и органи и човекът не може да изпълнява толкова интензивно различните физически натоварвания, както в по-ранна възраст. Затова интензивността на натоварването трябва да се компенсира с неговата продължителност. Особено полезни са различните физически упражнения на чист...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.