zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въздухът по улиците е по-малко вреден от много вещества у дома!?



Въздухът по улиците е по-малко вреден от много вещества у дома!?

здраве.bg

Хората са подложени в по-голяма степен на вредното въздействие на околната среда, намирайки се у дома си, отколкото на улицата.

Тези неочаквани на пръв поглед резултати от ново изследване показват, че различните видове дейности, които човек извършва у дома, често влияят по-негативно на здравето, отколкото замърсяването на въздуха по улиците. Оказва се, че най-голяма вреда нанася свалянето на боя от стените в затворено помещение, а далеч по-малко вреди живеенето в близост да опасните на пръв поглед места за съхраняване на отпадъците.
Посещенията в химическото чистене, изгорелите газовe и взимането на душ с хлорирана вода се нареждат в средата на списъка.

Учените са единодушни, че рискът от замърсяващи вещества в дома е по-голям, отколкото на улицата, като те се разминават в точното съотношение и определят вредата с цифрата от 100 до 1000 пъти.

Списанието Arizona Daily Star е провело изследване, което доказва, че безспорно много вещества, използвани в битовата химия, могат до доведат до появата на рак. Хората дори не знаят за съществуващата опасност, защото върху опаковките тези токсичните елементи не са отбелязани.

Учените настояват за необходимостта от по-задълбоченото изучаване на този проблем, тъй като списъкът на негативно въздействащите компоненти буквално се увеличава с всеки изминал ден.
Най-силните тревоги на специалистите са свързани с токсините, които не могат да бъдат причислени към обичайните стайни замърсители: азбест, цигарен дим, пестициди, олово, радон и други органични химикали. Съдържанието на формалдехид (съдържащ се в много от строителните материали), на хлороформ (в хлорираната вода) и нафталин (в средствата против молци) надвишава 100 пъти допустимата норма.

Друга сериозна опасност за здравето са ендокринните разрушители или т.нар. естрогени в околната среда. Тези химикали влизат в състава на много предмети за битова употреба – от пластмасовите опаковки до компютрите. Освен това те се съдържат в някои продукти и хранителни опаковки...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.