zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Микроинфарктът често се “крие” зад астмата и коликите



Микроинфарктът често се “крие” зад астмата и коликите

здраве.bg

Всеки пети човек, който страда от исхемична болест на сърцето, не подозира, че вече е прекарал инфаркт, показва статистиката. За това той разбира от лекарите - когато попадне в болница или по време на медицински преглед, след като му бъде направена кардиограма.

Кардиолозите смятат, че човек, който дори само веднъж в живота си е изпитал подобна болка в сърцето, няма да я сбърка с нищо друго.
Стенокардията е несъответствие между количеството кръв, което постъпва в сърцето и количеството, необходимо за неговата работа.

Болката е силна, стягаща, понякога тя рефлектира в рамото, ръката или в областта на слънчевия сплит, в тила и дори в зъбите. Ако тя продължи повече от 20 минути, това означава, че миокардът (сърдечният мускул) вече е получил увреждане. Трябва незабавно да се повика “бърза помощ”. За съжаление много хора не правят това, а търпят болката с надеждата, че тя скоро ще изчезне.

При появата на стенокардна болка трябва да се извършват колкото се може по-малко движения. Незабавно трябва да се приеме таблетка нитроглицерин. Ако и той не помогне, трябва да се търси лекарска помощ.

Има категория хора, които по време на сърдечния пристъп не чувстват болка. Това са тези, чийто праг на болка е по-висок, т.е. страдащите от захарен диабет, хората над 65 години, страдащи от наркотична или алкохолна зависимост и тези, които са с някакво увреждане в нервната система.

Освен това, инфарктът умее добре да се маскира. Той може да прилича на пристъп на астма (силен задух) или хроничен бронхит. Обикновено след инфаркт леко се повишава температурата, която съчетана със задух, създава впечатлението за лека настинка.

Инфарктът може да протече и подобно на стомашно-чревно заболяване или натравяне. При поражение на артерията, достигаща до диафрагмата, болките при микроинфаркт възникват именно там - в стомаха.

Смята се, че след прекаран малък инфаркт човек трябва да се чувства зле - нали е поразен сърдечният мускул! Но човекът е самоорганизираща...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.