zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болниците у нас все повече затъват в дългове



Болниците у нас все повече затъват в дългове

Хаосът в здравеопазването се задълбочава заради липсата на истински реформи.

6 декември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Болниците продължават да трупат дългове, като до средата на тази година задълженията им са 204 млн. лв., съобщи вчера д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на софийската болница "Св. Анна". Той цитира информация от Министерството на здравеопазването, която е била представена официално пред сдружението.

Здравният министър Радослав Гайдарски обаче винаги обявява само просрочените задължения на лечебните заведения, които са 42 млн. лв.

Според Димитров бюджетът на здравната каса за болниците за догодина ще генерира още дългове, защото на практика той е по-нисък от този за 2007 г. За тази година парите с актуализацията стават общо 766 млн. лв., а за следващата са отделени само 743 млн. лв., уточни той. Като се вземе предвид, че не е увеличена цената на нито една клинична пътека, а в същото време разходите на болниците нарастват и има 12.7% инфлация, става ясно, че приходите ще паднат, което от своя страна ще свали и възнагражденията на лекарите и сестрите, обобщи директорът на "Св. Анна".

Затова работодателите в здравеопазването настояват осигурителната вноска да остане 6%, но да се въведе доплащане в лечебните заведения, като гражданите сами да преценят дали да дават парите кеш, или да се осигуряват допълнително в частен здравен фонд. Освен това шефовете на болниците смятат, че държавата трябва да плаща също 6% за пенсионерите, децата и селскостопанските работници, които осигурява. Ако се увеличи здравната вноска, отново ще бъдат натоварени само хората, които работят, а това е несправедливо, обясни Димитров.

Според него трябва да се определи часова ставка за заплащане на лекарския и сестринския труд и да се променят правилата за акредитация на болниците. Работодателите смятат също, че трябва да се освободи приватизацията в сектора, като се даде възможност да се продават всички болници, а не само общинските, както предвижда стратегията на здравното министерство.

Участниците в организирания от КНСБ...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.