zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Времето на шапкитеВремето на шапките

здраве.bg

Минусовите температури са причина за честата поява на различни ушни възпаления. Особено чувствителни към лошото време и студения вятър са хората с нарушения в слуха. И в двата случая обаче е препоръчително шапката да бъде ваш неизменен атрибут.

Дори ако само веднъж в живота си сте страдали от възпаление на тройния нерв (остра пронизваща болка в шията и тила, съпроводена с главоболие и невъзможност да се движи шията), трябва да носите шапка през зимата дори когато карате кола - течението от отворения прозорец може да провокира повтаряне на заболяването.

Кратковременният, но рязък контраст в температурите може да провокира спазми на съдовете на главния мозък, а последствията от това са нарушения в термодинамиката и централното регулиране на работата на всички органи. Обикновено страда най-слабото звено - черен дроб, стомах, сърце. Често срещани са случаите, когато лекарите започват да ги лекуват, но дори не подозират първопричината – спазъма на съдовете.

Дори да нямате навика да носите шапка, защото смятате, че сте устойчиви към студа и не боледувате, това не може да се каже за вашата коса. Ако искате да я запазите гъста и здрава, задължително носете шапка.
В затоплени помещения тя трябва да се сваля, защото и прегряването е също толкова вредно за косата, колкото и преохлаждането.

За късите дестинации (от колата до офиса, от метрото до близкия магазин) можете да минете и без шапката. Но ако сте навън повече от 5-10 минути, този атрибут е абсолютно задължителен.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    деца    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.