zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преборим стреса



Да преборим стреса

7 правила как да разчитаме симптомите и да се справяме със ситуациите.

здраве.bg

На стреса организмът реагира с отделянето на значителни количества адреналин и кортизол. Кръвоносната система и нервите буквално преминават на авариен режим и за броени дни износват организма. Опасността от появата на хроничен стрес е много по-голяма, отколкото си мислят повечето хора. В такива ситуации и наспиването не може да помогне.

Затова трябва да се вземат своевременни мерки още при първите симптоми. А те са много: главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, нередовен стомах, бързо намаляване и увеличаване на теглото, студени ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, депресия или тревога, безпричинен страх, чувство на непотребност, нощни кошмари, проблеми със съня, намалена продуктивност, агресивно общуване, твърде бърза реч, злоупотреба с наркотици, алкохол, секс или хазартни игри.

1. Определете причината за раздразнението си. Ще свържи ли животът ви, ако проблемът се разреши по най-лошия начин? Тези тревоги ще ви безпокоят ли отново след няколко години? По-добре се освободете от проблема и се радвайте на живота такъв, какъвто е!

2. Направете си хормонални изследвания на хипофизата и надбъбречните жлези. По този начин ще установите дали здравословните ви проблеми не са чисто физиологични.

3. Не злоупотребявайте с употребата на месо - то съдържа хормони на стреса, които на биоинформационно ниво въздействат на организма.

4. Физическата активност е едно бързо разрешаване на проблема. Упражненията разтоварват психиката и ни дават възможност поне известно време да не мислим за натоварващите ни задължения.

5. Отпочивайте напълно (медитирайте) поне по 15 минути дневно. Отпуснете се колкото се може по-дълбоко и се огледайте в себе си. Така може би ще пренаредите приоритетите си и ще се окаже, че онова, което ви се е...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.