zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Натуралната козметика: плюсове и минуси



Натуралната козметика: плюсове и минуси

Търсенето на природни продукти е нормална реакция срещу стреса, замърсяването и технологиите.

Тя.bg
четете още в списание Тя.bg


Натуралната козметика, както и всякакви други продукти, вкл. храни, които могат да бъдат наречени натурални се радват на все по-голямо внимание и търсене на пазара. И това изглежда естествена реакция на хората срещу стреса, замърсяването и безкрая от технологични новости, които ни заобикалят.

Това твърдят психолозите и добавят, че натуралната козметика е съвременния вариант на животворната вода от приказките. От друга страна, традицията да се ползват естествени продукти за разкрасяване, може да се проследи от ваните с магарешко мляко на Клеопатра, през пиявиците на средновековието до мамините рецепти за маска с кисело мляко, мед и краставици.

Доколко предлаганата в магазините натурална козметика е “натурална” – трудно може да се каже. Не защото може да е менте (въпреки че у нас и това може), а защото, за да се създаде една трайна субстанция, тя трябва да се стабилизира, да й се сложи консервант, за да издържи определен срок. А за това без химия не може. Едва ли вярвате, че краставичния крем, който ви предлагат, съдържа току-що набрани и настъргани краставици. Нека обаче сериозни да разгледаме видовете натурална козметика.

1. Най-често срещаната натурална козметика е фито-козметиката.
Това са всички продукти, приготвени на основата на отвари, емулсии и екстракти от треви, цветове, кори, плодове и други видове флора. Във фито-козметиката може да се разделят две направления – “връщане към корените” и “екзотика”. Трябва да отбележим обаче, че с течение на времето “тревите” от второто направлението плавно преминават към първото. Например екзотичната “жожоба” – от нея вече се прави какво ли не, а потребителите фамилиарно си купуват продукти с жожоба, като че ли са израснали сред нея. Всъщност, виждали ли сте някога жожоба?

Плюсове: Ясно е от какво се прави фито-козметиката. Много от растенията се използват и като лекарствени средства, така че тя може да бъде и лечебна.

Минуси: Екзотичните растения обаче могат да подействат по непредвидим начин на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.