zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете харесват повече ниските жени, а жените - високите мъже



Мъжете харесват повече ниските жени, а жените - високите мъже

(фото: sxc.hu)

Обяснението не е сложно и е заложено в психиката на двата пола още преди векове, смятат психолози.

здраве.bg

Мъжете предпочитат по-ниските жени, а представителките на нежния пол – партньорите с висок ръст, показват резултатите от британска статистика, за която са били анкетирани над 1000 представители на двата пол.

Оказва се, че въпреки заглеждането си по високите и стройни манекенки, в реалния живот мъжете предпочитат жени с ръст не по-висок от 155 см. Статистиката показва, че именно жените с такъв ръст се омъжват по-често и по-бързо. Те също така по-често раждат деца, като избират семейството пред кариерата.

За сметка на това на ниските мъже не им върви, твърдят британските изследователи, цитирани от ВВС. Жените рядко ги удостояват с внимание, докато почти винаги търсят по-високите представители на силния пол: “Ако мъжът е по-висок от 1,80, той трудно ще остане ерген. Повечето от жените ще видят в него желания съпруг и баща на децата им”.

Причините са както физиологични, така и психологични, смятат специалистите: “Жените предпочитат високите мъже, защото техният ръст са асоциира със силата и издръжливостта. Това означава, че мъжът с такива “хубави” гени ще бъде добър баща и защитник на семейството. Иначе и до днес жените търсят мъже, които биха станали повече от обикновени работници”.

Що се отнася до предпочитанията на силния пол, според изследователите и те могат да бъдат обяснени доста лесно: “Крехката жена с нисък ръст първично се асоциира с покорност и послушание. А почти всеки мъж иска да бъде глава на семейството и действително да бъде силната половина, като неговата дума бъде решаващата. Освен това по-ниските жени подбуждат мъжете да ги защитават, пазят и да се грижат за тях, т.е. отново въздействат на установените с векове убеждения, че мъжът е защитник”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.