zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И 2008-а може да дойде без рамков договор



И 2008-а може да дойде без рамков договор

Поисканото от Лекарския съюз поне 20% увеличение в цените на услугите блокира преговорите.

Преговорите между лекарите и НЗОК напълно блокираха.

20 ноември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Национален рамков договор може да няма и през следващата година. Това стана ясно от поредния кръг преговори между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) вчера. От съсловната организация бяха категорични, че няма да се съгласят през 2008 г. да работят при същите условия, както досега. Те поискаха цените на медицинските услуги да бъдат увеличени най-малко с 20%.

Настояваме НЗОК да изпрати в писмен вид нови разчети, защото в противен случай договарянето се обезсмисля, каза шефът на съюза д-р Андрей Кехайов. Според медиците, ако останат същите цени, на практика ще получават с около 30% по-ниски заплати заради инфлацията и поскъпването на консумативите. В отговор председателят на управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов също поиска от БЛС нови цени и обеми за медицинските дейности, които да са съобразени с бюджета на касата.

Разминаванията между проектобюджетите на лекарския съюз и на касата са със 720 млн. лв. БЛС настоява специалистите да получават за преглед 22 лв., докато от НЗОК предлагат 12.50 лв. Според касата възнагражденията могат да се увеличат, ако се намали броят на лекарите, които сключват договори с касата. В момента работим с 8656 специалисти, които са извършили средно по пет прегледа на ден, каза директорът на осигурителната институция д-р Румяна Тодорова. Ако медиците работеха по осем часа, всички тези прегледи можеха да се направят от 1350 медици, които да получават на месец по 7600 лв., изчисли Дечо Дечев от УС на касата.

От лекарския съюз настояват бюджетът да се разпределя само върху здравно осигурените граждани, а не върху всичките 7,5 млн. българи. Правата на осигурените възникват от датата на плащане на вноската, каза д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите му да се съставя бюджет на базата на всички българи е незаконно.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.