zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако вярвате, че ароматите лекуват...Ако вярвате, че ароматите лекуват...

Ароматерапията вече не е просто залитане по екзотичното.

здраве.bg

Ефирното масло от пачули (индо-малайско растение със силен мирис) ще ви избави от грип и настинка, а кипарисът помага при главоболие. Поне така твърдят специалистите в ароматерапията.

Заедно с фън-шуй в Европа дойде още едно интересно направление в алтернативната медицина – ароматерапията. Широко разпространение вече получиха ароматизираните пръчици и свещи, а ароматичната лампа за изпарение на ефирни масла се смята за един от най-добрите екзотични подаръци.

Ефирните масла, които спомагат за укрепването на организма, са били използвани много отдавна (дълго преди появата на антибиотиците) в хирургичната и неврологична практика, и то не само в Азия - Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с лимон, а за вдишването на хвойна се е смятало, че предпазва от чума.

Предимствата на ароматерапията са очевидни, твърдят нейните привърженици - ефективност и безопасност. Но ароматите трябва да се използват без фанатизъм.

Според схващанията на традиционната азиатска медицина, ароматните масла притежават антивирусни, антибактериални, антитоксични, антигъбични и седативни свойства, защото съдържат много полезни елементи - антиоксиданти, провитамини и прохормони и способстват за синхрона в работата на имунната и ендокринната система. Те проникват през стените на клетките и доставят в тях кислород и питателни вещества.

Лекарите съветват да се консултирате с тях преди да приложите върху себе си някакво ефирно масло. След като изборът бъде направен, изпробвайте действието като нанесете капка от ефирното масло на вътрешната страна на ръката в областта около лакътя и наблюдавайте реакцията в продължение на 10-12 часа.
Хората, които страдат от алергия, трябва да си направят още една проба - за миризмата.
Натурални ефирни масла могат да използват и бременните. Изключение правят кимионът, мащерката, розмаринът, хвойната, карамфилът, които са противопоказни през целия период от бременността.

Главният принцип на ароматерапията минава през задължителното харесване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.