zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако падне ДДС-то върху лекарствата, ще имаме най-ниските цени



Ако падне ДДС-то върху лекарствата, ще имаме най-ниските цени

(фото: Дневник)

16 ноември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски след като откри Националния фармацевтичен форум на Съюза на българските фармацевтични производители в столичния хотел "Шератон".

По думите му, най-доброто за българския пациент и за Министерството на здравеопазването е да се махне ДДС върху лекарствата или поне тази ставка да бъде намалена.

Има промяна в надценките на лекарствата за търговците на дребно и тя се приближава почти до максималната, обясни той. Има надценки, стигнали почти до допустимия таван от 24 на сто. Фармацевтите искат максималните надценки, които бяха миналата година от 29 процента, обясни той.

Законът е императивен и задължава държавата да определи тавана на цените и няма какво повече да се говори по този проблем, допълни той.

По думите му, фармацевтите искат огромни печалби, но няма начин това да стане, защото според методиката, по която работи страната ни, би следвало да имаме най-ниски цени на лекарствата в Европа. За съжаление, когато се сложи 20 процента ДДС се оказва, че България не е държавата с най-ниски цени, а с доста по-високи цени от съседните държави, обясни министър Гайдарски.

По думите му, Министерството на здравеопазването не иска да затваря аптеки в резултат на намаляването на надценките за лекарства. Регулирането на цените е в полза на пациентите. В Европа, обясни министър Гайдарски, има държави с 25 процента ДДС върху лекарствата, с 20 процента, с 19, а в някои от тях той стига до 8 процента, но това е политика на всяко правителство.

Многократно съм искал по-ниска ставка за ДДС на лекарствата в България, но това е политика на държавата и няма защо да се спекулира с ДДС и с Министерството на здравеопазването, каза още министър Гайдарски.

В малките и отдалечените места, ако има срив на аптеки, лекарите, обслужващи населеното място, могат да продават и лекарства, като надценките в този случай също са валидни и за тях, обясни той.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.