zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Парите на здравната каса свършват



Парите на здравната каса свършват

14 ноември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Парите, с които ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възнамеряваше да актуализира бюджета на институцията за 2007 г., няма да стигнат. Това съобщи вчера директорът д-р Румяна Тодорова по време на преговорите с Българския лекарски съюз (БЛС) за рамковия договор за 2008 г.

Причината за недостига е, че от болниците са заявили разходи за октомври в размер на 80 млн. лв., докато при актуализацията са били планирани по 76 млн. лв. месечно. Затова от НЗОК предлагат през следващата година да се въведат лимити на средствата за регионалните каси и фиксирани бюджети за болниците.

Лекарският съюз обаче се обяви категорично против ограниченията. Според д-р Димитър Петров от БЛС техният проект за рамков договор предвижда при преразход да се подписва анекс за намаляване на цените на клиничните пътеки. От съюза предлагат още да се закрият спешните портали към болниците, след като в касата смятат, че те са причината да се приемат пациенти, които могат да се лекуват и вкъщи.

Ръководствата на двете организации вчера така и не проведоха същински преговори за цените и обемите на медицинските услуги, защото все още бюджетът на НЗОК за 2008 г. не е приет от парламента. През тази година са внесени два проекта - на касата и на лекарския съюз, които се различават с близо 750 млн. лв. От БЛС настояват да се търси консенсус между двете предложения. Според НЗОК и през следващата година трябва да останат същите цени за прегледите и клиничните пътеки.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.