zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезна ли е наистина дъвката?Полезна ли е наистина дъвката?

здраве.bg

Рекламите ни подканят да употребяваме дъвка след всяко хранене, като обичайно акцентът е върху това, че ще избегнем появата на кариес. Твърди се, че дъвката е не само вкусна, но и полезна за зъбите. Вярно ли е обаче всъщност това?

В действителност дъвката никога не може да замени четката за зъби. Тя наистина почисттва зъбите, но само дъвкателната им повърхност, без да е в състояние да отстрани остатъците от храна в пространството между тях. А именно тези остатъци най-често създават условия за развитието на кариес.

За да бъдат отстранени те, препоръчително е да се използват конци за зъби, но и те няма да са от полза за хората с плътно растящи зъби. Освен това, при неправилно използване конецът може да засегне венците и да ги увреди.

Хората с повишена киселинност трябва да са особено внимателни към дъвката, защото тя засилва производството на стомашен сок.
Дъвченето на дъвка на гладен стомах е опасно за всеки. В празния стомах няма какво да се преработва и в резултат на това могат да възникнат гастрити и други заболявания.(а)


 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.