zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

12 начина да се борим с настинката и грипа с естествени средства



12 начина да се борим с настинката и грипа с естествени средства

здраве.bg

При първите симптоми на грипа и настинката не е задължително веднага да посягаме към домашната ни аптечка с лекарства или да тичаме по най-близката аптека. Предлагаме ви цяла дузина мерки, които можете да вземете, преди да се налага да прибегнете до медикаментите:

1. Понякога симптомите не трябва да се третират

Независимо дали ви се вярва или не, много от симптомите, които съпровождат началото на настинката и грипа (а и цялото протичане на болестта) са част от... процеса на оздравяване – показател, че имунната система се бори. Така например повишената температура доказва, че тялото ви е взело мерки да унищожи по-бързо вирусите – това става по-лесно в среда с по-висока температура.

Освен това по-високата температура на организма повишава циркулацията в кръвта на протеините, които по този начин убиват вредните микроорганизми по-бързо и по-ефективно.

Затова – ако имате леко повишена температура - до 37,5-38 градуса - в продължение на 1-2 дни, това по-скоро означава, че тялото оздравява по-бързо.

Кашлицата е друг симптом, който може да бъде полезен – тя почиства дихателните пътища от секретите, които задържат болестотворните организми и затрудняват дишането.

Дори “течащият” нос трябва да се лекува умерено, а при по-слабо течение дори може да не вземате мерки. Капките за нос ограничават кръвотока до съдовете в носа и гърлото и така затрудняват имунната система да действат по-ефективно. Освен това изтичащият от носа секрет също допринася за изхвърлянето на вредните бактерии и вируси.

2. Издухвайте си редовно носа (по правилния начин)

Това е важно, защото при настинка секретите в носа, когато са твърде много, буквално се връщат в главата. Не духайте обаче твърде силно – това може да доведе до преминаване на болестотворните микроорганизми през ушните пътища, а и да предизвика болка в ушите.
Издухвайте ноздрите една...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.