zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето и навиците влияят на шанса за забременяванеХраненето и навиците влияят на шанса за забременяване

здраве.bg

Жените, които мечтаят за дете, трябва да се придържат към определена диета и определен начин на живот, съветват американски изследователи. В повечето случаи безплодието възниква поради нарушение в овулацията при жените, а това може да се предотврати с помощта на правилното хранене и здравословните навици.

“Жените трябва да имат предвид, че храненето и начинът на живот влияят на способността за зачатие”, заявява авторът на изследването Джордж Чаваро (Jorge E.Chavarro) от Harvard School of Public Health в Бостън (САЩ).

В продължение на 8 години учените са изследвали хранителните предпочитания и особеностите на начина на живот на 17 544 жени, които са се опитвали да имат дете. Според резултатите, тези, които са спазвали предложената от специалистите диета, са имали намален риск (с 66% по-нисък) от безплодие, свързан с нарушения в овулацията или по други причини (27%).

“В храната трябва да присъстват мононенаситени мазнини от растителен произход, а не животински белтъчини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс”, препоръчват специалистите. “Мазните млечни продукти са полезни в умерени количества. Жената трябва да получава достатъчно желязо и витамини”.

Изследователите настойчиво препоръчват отказ от цигарите, ограничаване на употребата на алкохол и кафе и повече движение.

Контролирането на теглото, физическата активност, правилното хранене и здравословният начин на живот намаляват риска от безплодие с 69%, докато логично наднорменото тегло повишава този риск.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.