zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана



Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу.

здраве.bg

... ни.

Какво да направим, за да “поумнеем”
Ако предположението ви е, че развитието на интелекта лежи в четенето на много книги или във връщане към училищната скамейка, опитайте отново! Въпреки че тези неща могат да увеличат вашите знания в определени сфери, експертите казват, че като цяло “поумняването” включва много повече от наизустяването на определени факти.

Добрански смята, че ключът към развитие на интелигентността лежи в правилното разбиране на класическата концепция: ляво мозъчно полукълбо-дясно мозъчно полукълбо. “Интелигентността се състои в добрия баланс между двете полукълба на мозъка. Развитието на интелекта означава да разберете коя част от вашия мозък доминира и тогава да “нахраните” другата, докато се получи по-добър баланс”, казва той.

Както специалистът отбелязва, лявата част на мозъка определя контролираното заучаване – това са нашите организационни умения, математическите ни постижения, накратко – тя е средата на онези, които наричаме “книжни плъхове”. Хората, при които лявото полукълбо доминира, могат да развият интелигентността си като направят по-гъвкави мускулите на дясното полукълбо, стараейки се да увеличат спонтанните творчески занимания и да мислят по-трезво, казва Добрански.

Онези, при които доминира дясното полукълбо – творческата страна на мозъка ни, където са заложени нашите умения да решаваме проблеми, трябва да правят обратното, за да развият интелекта си. “Хората на дясното полукълбо е необходимо да станат по-организирани и логични. Тяхната интелигентност ще се повиши, ако четат повече книги или посещават образователни курсове и, като цяло, ако добавят повече организационни умения към живота си”, твърди Добрански. Колкото по-еднакво развити са двете полукълба на мозъка, толкова вие ще сте по-умни, е неговото заключение.

Повишаване на интелигентността чрез използване на тялото
Лоулис има по-физиологично разбиране за “поумняването” – според неговата теория то е изцяло свързано с доставянето на повече кослород...

 
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.