zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана



Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу.

здраве.bg

... нарича “умствени способности на здравия разум”. Те са необходими като минимум на природно-интелигентните хора да постигнат някои от най-важните цели в живота. IQ-тестовете не измерват способността ви да мислите, която е съществена за всеки аспект на успеха”, е заключението на Стернберг.

Природата срещу възпитанието: как се измерва интелигентността
Може би най-големият въпрос не е толкова дали резултатите от IQ-тестовете имат значение, а дали това, което те показват, говори за нашите ограничения, а именно – нашата вътрешна способност да учим. Изненадващо повечето експерти отговарят “НЕ”.

“Изводът е, че всички човешки функции, включително и интелигентността, съществува в спектър, който е изначално оформен от генетичността. Но мястото, където се проваляме в този спектър, зависи от нас и от нашата среда, а не е предопределено от гените” – твърди психиатърът Пол Добрански. Според него, докато ние всички сме ограничени до известна степен от вродената биология на мозъка ни, това далеч не разкрива цялата истина за потенциала на нашата интелигентност. “Интелигентността много прилича на компютъра, казва още той. Нашата генетика е нашия хардуеър, а средата – софтуеъра. Софтуеърът прави възможно функционирането на хардуеъра. Може да имате най-бързия, най-страхотния хардуеър в историята на компютрите, но без софтуеър не може да направите нищо. В същото време - може да имате достъп до най-сложен и модерен софтуеър, но не може да го използвате, ако хардуеъра го няма.”

Ключът е в поддържането на баланс между това, което ви е заложено да постигнете и факторите на средата в живота ви, които да ви помогнат да го постигнете, подчертава Добрански.
Лоулис се съгласява: “Проучванията показват, че нещата много зависят от вашите намерения. Ако искате да сте по-умни, може да станете по-умни”. Въпреки че може би съществува лимит колко далече може да стигнем, повечето от нас дори не се опитват да разберат какво можем да постигнем по отношение увеличаване силата на ума...

 
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.