zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възстановяват разпределението на лекарите



Възстановяват разпределението на лекарите

5 ноември 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Лекарите, които специализират по държавна поръчка, от догодина ще подписват договор с университета, в който учат, съобщиха от здравното министерство. По този начин те ще се задължават да работят в определена болница или диагностичен център толкова време, колкото е продължило следването им.

Например, ако докторът учи за онколог, но в София няма нужда от такива специалисти, ще трябва да практикува в провинцията. Идеята за връщането на разпределението за младите медици е на Министерството на здравеопазването. Така ведомството ще се опита да стимулира търсенето на неатрактивни специалности и да принуди лекарите да работят в райони, в които има недостиг на кадри. Ако не искат да се трудят в отдалечени населени места, алтернативата е да си плащат изцяло следването.

След три години нулев прием здравното министерство ще отпусне догодина платени от държавата специализации за лекари, съобщи министър Радослав Гайдарски. За целта в бюджета за 2008 г. са предвидени 10 млн. лв. С тях ще се покрие обучението на 60% от медиците. Те ще получават по две минимални работни заплати (440 лв.) месечно, докато следват. За специализация в момента чакат над 3400 души. Тези, които не са по държавна поръчка, ще продължат да си плащат. В зависимост от срока платеното придобиване на специалност излиза около 4-5 хил. лв.

Здравният министър каза още, че се е запознал с предложения от Българския лекарски съюз (БЛС) проект за бюджет на Националната здравноосигурителна каса. Той е реален, но е неизпълним, защото е с 960 млн. лв. повече, подчерта Гайдарски. Той обясни, че двата документа са внесени в Министерския съвет и в парламента.

"За мен ще бъде голямо удоволствие, ако се приеме проектобюджетът на БЛС, защото е много добър. Трябва да се съобразяваме обаче с възможностите на държавата", заяви Гайдарски. Той повтори, че ако в бюджета за 2008 г. бъдат изпълнени всички социални искания - в здравеопазването, образованието и други сектори, ще доведе до дестабилизация.Министърът припомни, че...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.