zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Закуската е наистина необходима: 10 причини



Закуската е наистина необходима: 10 причини

dieti.info
четете още в dieti.info


Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня не е просто приказка от времето на нашите баби и дядовци. Вярно е, че много хора, веднага след като пораснат, с радост се отказват от сандвичите на майка си преди училище и ги заменят с кафето и цигарата, но след още 15-20 г. си задават въпроса защо са прескачали сутрешното хранене за сметка на обяда и вечерята.

Тогава промяната вече не е по желание, а е наложителна – тялото дава сигнали, че “експериментът” трябва да спре. И макар и странно, но само на пръв поглед, именно тези, които най-често са прескачали закуската, най-много страдат от излишно тегло.

Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден.

Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска? Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия. Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да... отслабнете. Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло. Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.
Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня. Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес - част от неговото цялостно събуждане. Така че – ако...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.