zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Закуската е наистина необходима: 10 причини



Закуската е наистина необходима: 10 причини

dieti.info
четете още в dieti.info


... следваме законите на природата, тялото ще е готово за онова, което му предстои през деня – напрежение, свързано с учене, работа и т.н.
Доказано е, че закуската подобрява и способността за запаметяване.
Хората, които са я пропуснали, почти винаги през деня са отпуснати, апатични, раздразнителни и в крайна сметка неработоспособни.
Закуската е еднакво важна както за децата, така и за възрастните.

4. На закуска човек често яде храни, които не консумира при останалите хранения. Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма фибри, фолиева киселина и калций.

5. Незакусилият човек е “крив” през целия ден. Приказката Гладен съм-Пази се! не е случайна. Закуската ни дава необходимата “начална скорост”, за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.

6. Откажете се от кифлата или поничката на закуска. Сладкото в тях водят до спадане на кръвната захар след няколко часа. Когато това се случи, тялото само ни подтиква да посегнем към още нещо сладко.

7. Добрата закуска кара и “машинката” да работи по-добре. Когато тялото не гладува и настроението е добре, и напрежението върху сърцето е по-малко.

8. Давайте добър пример на децата си. Ако пропускате закуската, защо децата ви да смятат, че тя е важна и полезна?! Сутрешното хранене е по-скоро похапване – то може да е кратко, но от това важността му не намалява.

9. Закуската не предполага десерт. Сутрешното хранене изисква бързо разграждащи се до енергия храни, но и полезни. Парчето шоколад или поничката с крем не са сред тях.

10. Още малко за етикетите. Това че на някоя опаковка е написано “хранително”, не означава непременно и здравословно. Съвременният пазар буквално робува на маркетинга и рекламата, т.е. най-популярни са стоките, които са най-добре рекламирани, но не непременно най-полезни. Затова – четете внимателно какво пише на опаковките. В противен случай рискът е изцяло за ваша сметка....

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.