zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарският съюз предложи алтернативен бюджет на Касата за 2008 г.



Лекарският съюз предложи алтернативен бюджет на Касата за 2008 г.

Предложението надхвърля с почти 1 млрд. лева разчетите на правителството.

29 октомври 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Българският лекарски съюз (БЛС) предложи алтернативен бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2008 г., в който числата са с около 50% по-високи от тези в проекта на Министерството на финансите. Вариантът на БЛС е внесен в здравното министерство и правителството, съобщи председателят на съюза д-р Андрей Кехайов. Предложението е подкрепено и от съсловните организации на зъболекарите и медицинските сестри. Цялата медицинска общност очаква от правителството и парламента предложенията ни да бъдат обсъдени, обясни Кехайов.

Проектобюджетът на БЛС е с близо един милиард повече. Той се базира на методиката, изготвена съвместно с експертите на здравната каса. В разходната част са заложени 2.4 млрд. лв. срещу 1.6 млрд. лв. в документа на касата. Ако не се осигурят тези пари, достъпът до медицинска помощ и качеството на услугите ще се понижат с 50 на сто, каза проф. Олег Хинков от съсловната организация. Медиците залагат два пъти повече пари за семейните лекари, специалистите и зъболекарите. Най-голямото увеличение е в болничната помощ - 1.39 млрд. лв. срещу 743 млн. лв., предвидени във варианта на финансовото министерство и вече приет от НЗОК.

От БЛС казаха, че проектобюджетът на касата за 2008 г., който беше гласуван от общото й събрание, е крайно рестриктивен и ще навреди на лекарите и пациентите. Според консултанта на съюза д-р Димитър Петров, ако числата се пресметнат на базата на извършената през тази година дейност, ще се окаже, че реалното увеличение е едва 18 млн. лв. На фона на инфлацията от 12% това означава, че дори трябва да бъдат орязани и без това недофинансираните клинични пътеки, каза той.

Медиците предлагат и нови цени за труда си. Според тях първичният преглед при специалист трябва да струва 22 лв., а не както досега 12.50 лв. Средната цена на клиничните пътеки пък трябва да се увеличи от 525 лв. на 778 лв. Проектът на БЛС изисква парите за здравеопазване за следващата година да са 5.4% от БВП, пресметна д-р Петров.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.