zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 сериозни симптома, че нещо не е наред



6 сериозни симптома, че нещо не е наред

Внезапната агонизираща болка в главата може да се окаже сигнал от организма за сериозен проблем. (фото: sxc.hu)

Научете се да ги разпознавате, за да се обърнете навреме към специалист.

здраве.bg

Подобно на предупредителна червена лампа, организмът изпраща предупредителни сигнали, че нещо не е наред – болки в гърдите, затруднено дишане, замайване – това са някои от най-често срещаните и познатите.

От друга страна, човешкото тяло почти винаги се “оплаква” от нещо. Как да различим истински сериозните симптоми, да не ги пропускаме – нещо, което за съжаление се случва твърде често.

1. Ако установите, че губите тегло без основание за това, че нямате апетит, това е сигурен знак, че нещо сериозно не е наред със здравето ви.
Ако сте на диета, намаляването на килограмите е очаквано. Но ако се храните нормално – както през последните няколко години, а въпреки това теглото ви спада, време е без паника да потърсите своя личен лекар или специалист.
Същото се отнася и ако килограмите бързо и необосновано се увеличават.

2. При заваляне на говора, дори и частична парализа, обща слабост, изтръпване, “изгарящи” болки, вкочаняване, объркване може да се касае за удар. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ. При това състояние навременната лекарска намеса е особено решаваща, дори може да се окаже животоспасяваща.
Някои от тези състояния могат да останат незабелязани за известно време – например завалянето на говора. Въпреки това може наистина да получавате сигнал от тялото си, че стесняването на някои кръвоносни съдове е достигнало критично ниво и някое от тези образувания е стигнало до мозъка или дори има кръвотечение в кръвоносен съд.

3. Потъмняването на изпражненията може да е сигнал за кръвоизлив от язва в стомаха или друг орган на храносмилателната и отделителната системи. Важно е да се спре кървенето и да се отхвърли вероятността от раково заболяване.
Храната, която поемате, оказва влияние на цвета на изпражненията, но потъмняването им (до черно) е сериозен знак да се обърнете към лекар.

4. Главоболието, придружено от схващане на врата и треска е индикатор за възможна сериозна инфекция – менингит.
Ако не можете да докосне...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.