zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кога наистина сливиците трябва да се отстранят



Кога наистина сливиците трябва да се отстранят

здраве.bg

Днес медицината е категорична, че в човешкия организъм няма нищо излишно. Това се отнася и за апендикса и сливиците.

След 12-годишна възраст сливиците намаляват своите размери, а с навършването на 20-години те напълно атрофират, тъй като порасналият организъм вече не се нуждае от допълнителна защита от инфекции.

Но понякога при децата сливиците се разрастват и образуват аденоиди, които някои специалисти се опитват да лекуват, а други – отстраняват.

Според отоларинголозите хроничният възпалителен процес в сливиците е опасен с това, че той често преминава в другите органи и поразява съдовете, сърцето, бъбреците. Разрасналите се и възпалени сливици създават проблеми със слуха, дишането, може да пострада и дикцията. Още по-опасно за организма е когато аденоидите предизвикват нарушения в кръвообращението на черепната кухина, нощно напикаване или бронхиална астма. В тези случаи сливиците задължително трябва да се отстранят.

Аденоидите понякога се смятат погрешно за детска болест, която може да изчезне с възрастта. Но дотогава детето може да се промени така, че да стане неузнаваемо, т.е. да се формира т.нар. аденоиден тип лице, характеризиращо се с тесен череп и постоянно полуотворена уста. Горните зъби растат неправилно, долната челюст е издадена напред, а говоренето е “през нос”.

Погрешно много родители смятат, че при наличието на лекарства за лечението на ангина, те могат да не търсят лекарска помощ. Но ангините са различни и всеки организъм ги прекарва по различен начин, затова не може да се каже, че има стандартни лекарства за лечението на това заболяване. Освен това ангината често се съпровожда с дифтерия, скарлатина, заболявания на кръвта (мононуклеоза, агранулоцитоза ), сифилис, коремен тиф и други. Затова лекарската намеса е задължителна.

При умерено увеличаване на сливиците, което не предизвиква патология от страна на другите органи, се препоръчва комплексно консервативно лечение: противовъзпалителни капки, имуностимулатори, витамини...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.