zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои от популярните диети не само не работят, но са и вредни



Някои от популярните диети не само не работят, но са и вредни

Изключително популярната диета на Аткинс е на последните места в съставената класация.

dieti.info
четете още в dieti.info


Въпреки разнообразието от популярни диети изборът на хората, които искат да отслабнат без опасност за здравето, всъщност не е много голям. Някои от най-популярните диетични планове не само не работя, но са и вредни за здравето.

При анализ на осем от най-популярните диети в САЩ, специалисти са установили, че Планът на Орниш (Ornish Plan), Високо въглехидратната диета на “Уейт Уочърс” (Weight Watchers High-Carbohydrate diet) и диетата New Glucose Revolution са на върха в класацията за качество на храненето и потенциален положителен ефект върху здравето.

Всички те са базирани на приемането на големи количества зеленчуци, плодове и фибри и нисък прием на мазнини, водещи до стесняване на кръвоносните съдове.

Най-накрая в класацията се намира диетата на Аткинс – много протеини и малко въглехидрати. Според специалистите тя е на последното място и заради либералното си отношение към червеното месо и наситените и транс мазнините, и ниските изисквания за прием на плодове и фибри.
Резултатите на американските диетолози са публикувани в новия брой на Journal of the American Dietetic Association.

“За хората, които са с тегло над нормата или страдат от затлъстяване е особено важно не само да отслабнат, но и да го направят като употребяват полезни за сърцето храни”, обясняват учените. “ако диетата, която спазват не им осигурява необходимите за това вещества, сърдечно-съдовите проблеми, от които такива хора по правило страдат, може още да се задълбочат”.

Използваната от диетолозите точкова система, която отразява едновременно количествата плодове, зеленчуци и фибри в една диета, както и съотношението на полезните към вредните за холестерола мазнини.

По получените оценки най-високо – с 64,6 точки от 70 възможни, е диетичният план, разработен от д-р Дийн Орниш специално за предпазване и третиране на сърдечно-съдови проблеми.

С малко над 57 точки са Високо въглехидратната диета на “Уейт Уочърс” и New Glucose...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.