zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Абортите у нас - повече отколкото в най-големите европейски държавиАбортите у нас - повече отколкото в най-големите европейски държави

Само 5% от българките ползват противозачатъчни.

26 септември 2007, netinfo.bg
още новини от netinfo.bg


В България броят на абортите е по-висок отколкото в най-големите европейски държави. През 2005 г. у нас са направени 41 795 аборта, в Румъния - 17 902, а във Финландия 2268.
Това съобщи доц. Елиан Рачев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, на днешния Световен ден на контрацепцията.
Той подчерта, че въпреки наличието на лесен достъп до най-съвременните продукти за контрацепция у нас, нивото на информираност и използването на хапчета, които са с най-сигурен и полезен ефект, е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа.
В Холандия например 60% от жените използват противозачатъчни, докато в България те са около 4-5%.
Тези съвременни хапчета са много по-ефективни и полезни за женското здраве, отколкото първите, създадени преди 50 години, подчерта гинекологът д-р Георги Коларов. Те предпазват и от злокачествени заболявания на матката, яйчниците и млечните жлези.
При вътрешно-маточните спирали има проблем, защото те могат да се използват само от раждали жени, а могат да предизвикат и вътрешноматочни инфекции, подчерта той.
От днес тръгва и кампанията "Стани майка, когато си готова" с цел да се използват информирано противозачатъчните, а не да се правят толкова много аборти, които увреждат женското здраве и могат да лишат жените от деца.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    любопитно    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.