zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезен ли е наистина задължителният годишен преглед?



Полезен ли е наистина задължителният годишен преглед?

26 септември 2007, здраве.bg

Задължителното по закон посещение при личния лекар за извършване на т.нар. годишен преглед в много случаи е просто загуба на време и пари. Поне това показват изчисления на експерти в САЩ, според чиито изчисления в 80% от случаите този рутинен преглед струва на държавата твърде много пари съпоставено с резултатите, които се постигат с него.
“Времето, отделяно от лекарите за прием на пациентите, както и назначаваните тестове, често се оказват излишни, защото не водят по конкретен резултат за здравето на хората, а само до изразходването на държавни пари за времето на лекаря и тестове, оказали се излишни”.
Резултатите от изследването, появили се в новия брой на изданието Archives of Internal Medicine, напомнят, че такива са били цифрите и при подобни изследвания още през 60-те и 70-те години на миналия век.
“Очевидно става дума за постоянен резултат. Никой не иска да твърди, че превантивните прегледи са безсмислени – това се доказва чрез извършваните мамограми, скрийнингът за много ракови заболявания, холестерол и т.н. Но явно има огромно количество средства, които отиват в ненужна посока”, твърди д-р Атеев Меротра от Школата по медицина към Университета на Питсбърг (University of Pittsburgh) и корпорацията RAND.
Според изчисленията на учените едва 20% от превантивните прегледи се извършват именно по време на задължителното посещение на хората при техния личен лекар.(а)

Б.Р. Публикуваме настоящата статия с пълното разбиране, че става дума за проблем, установен в друга страна. Намираме обаче информацията за полезна, тъй като няма причина да се смята, че положението у нас е различно. Не бива да се забравя все пак, че системата на задължителните профилактични прегледи в САЩ съществува далеч по-отдавна отколкото у нас, т.е. има повече наблюдения върху степента на нейната ефективност.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.