zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как се отнасяме към здравето си



Как се отнасяме към здравето си

Психолозите определят няколко типа хора по отношението към собственото им здраве.

здраве.bg

Всеки най-вероятно ще потвърди, че разбира колко важни са физическите натоварвания за поддържането на организма в добро състояние. Но не всеки от нас може да победи недостига на време или просто мързела си, както и многото други фактори, които ни пречат да водим здравословен начин на живот.

Психолозите са разработили няколко типологични характеристики, които ще ви помогнат да определите какъв човек сте всъщност (по отношение на собственото си здраве), както и начини да излезете от положението.

• Ако нямате желание да промените своите навици, които не ви позволяват да водите физически активен начин на живот, вие спадате към “равнодушния” тип.

• Типът “противник” са хората, които дори не допускат мисълта за разходка или поход в планината, но ако те искат да изпитат нови усещания, трябва да започнат физически упражнения.

• “Планиращите” са този тип хора, които в стремежа си да променят живота си, не правят дългосрочни планове. Тази категория е в състояние успешно да преодолява мързела си и да се занимава със спорт.

• На “експериментаторите” е свойствено да се обръщат към миналия опит за водене на активен начин на живот. Тези хора не се отказват да отидат пеша до магазина или до спирката на метрото, те с удоволствие ще изкачат стълбите без да разчитат на асансьора. Този тип практически идеално е готов за прехода си към званието “физкултурник”.

Доказано е, че заниманията със спорт много рядко могат да предизвикат отрицателни емоции. Напротив – след подобно раздвижване човек усеща прилив на сили за предстоящия ден.

Затова според психолозите в основата на всичко стои мисълта какво всеки от нас е готов да плати, за да удължи живота си и да запази своето здраве и работоспособност.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.