zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вървим към епидемия от безсъние



Вървим към епидемия от безсъние

Новите поколения спят все по-малко, смятат учени.

здраве.bg

Начинът на живот на съвременния тийнейджър е все по-обезпокоителен. И това не е заради исконния сблъсък между поколенията, а заради нездравословното всекидневие, към което привиква съвременния млад човек, твърдят британски специалисти: “Днешният тийнейджър взема от информационното общество всичко, свързано с най-авангардните технологии, като при това е готов без съжаление да жертва своето здраве”.

Британските лекари от медицинската оранизация Dream Council са извършили допитване относно проблемите със съня до няколко хиляди момчета и момичета на възраст между 12 и 16 г. Почти 25% от тях признават, че редовно заспиват с включен телевизор, радио или компютър, защото не могат да се “разделят със своите любими “играчки””, докато сънят не ги събори.

“Спалнята на съвременния тийнейджър е пълна с техника и прилича много повече на мултимедиен център, отколкото на място за почивка”, коментират учените, цитирани от ВВС.
Разбира се, такъв начин на живот се отразява лошо на здравословното състояние. Около 40% от анкетираните признават, че се чувстват винаги отпуснати и изморени, а обяснението е просто – те спят средно от 4 до 7 часа в денонощието, т.е. доста под препоръчителните средно 8 часа.
Същевременно само 20% от тийнейджърите заязяват, че разбират значението на здравия и продължителен сън.

Британските специалисти дори въвеждат специлен термин (junk sleep), за да илюстрират факта, че растящото поколение се отнася пренебрежително към съня и го счита за “загуба на време”.
“Да се повлияе на разбиранията на съвременното младо поколение е практически невъзможно”, признава проф. Джим Хорн, “каквито и съвети да им даваме, те ги пускат покрай ушите си и живеят според собствените си схващания, като нехаят за здравето си”.

Според данни от статистиката, в съвременния свят над 45% от възрастните хронично не си доспиват, а при 20% от хората нарушенията с съня придобиват признаците на заболяване.
Тенденцията, която се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.