zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От септември почват да работят първите елекронни здравни карти у нас



От септември почват да работят първите елекронни здравни карти у нас

Електронните здравни карти в САЩ отдавна са реалност. Европа все още изостава в това отношение.

23 август 2007, news.bg
още новини от news.bg


В рамките на следващия месец 1000 жители на град Сливница и с. Алдомировци, предимно хронично болни, ще получат своите електронни здравни карти, съобщават от Министерство на здравеопазването.
Разработването на електронните здравни карти е в изпълнение на пилотен проект на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, който се реализира от водещите в тази област компании ICW, Cisco и Контракс.
Електронните здравни карти имат чип с микропроцесор, на който са записани данните на пациента, номер на картата и сертификат за сигурност (подобие на електронния подпис).
Чрез картите автоматично ще се проверява здравноосигурителният статус на пациента и принадлежността му към списъка на лекуващия лекар. Ще се съхранява и информация за електронните рецепти, с които ще се предписват лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК.
В момента системата все още се тества, уточняват от министреството. През септември ще започне действителното използване на картите и ще стартира на практика издаването на първите за България електронни рецепти.
Чрез тях НЗОК ще може автоматизирано да прави справки за отпуснатите медикаменти и изразходваните за тях средства, както и за заболеваемостта сред обхванатите пациенти.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.