zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха нов евтин начин за диагностика на рак на шийката на матката



Разработиха нов евтин начин за диагностика на рак на шийката на матката

Всяка година от рак на шийката на матката умират над 250 000 жени.

15 август 2007, здраве.bg

Новият метод за откриване на рак на шийката на матката, при който се използват оцет, памучна марля и силна светлина може да спаси милиони жени по целия свят, твърдят експерти.
Учени от Международната агенция за изучаването на рака във Франция и техните индийски колеги от Тамил Наду смятат, че визуалният скрининг-тест за диагностициране на първите признаци на рака на шийката на матката ще намали с1/4 броя на заболяванията. Това заболяване може да се предотврати, ако бъдат взети вземат своевременни мерки.
То е второто най-разпространено раково заболяване (след рака на гърдата) и всяка година от него умират над 250 000 жени най-вече в развиващите се страни.
Новият тест, който е стандартен и елементарен, може да бъде направен от медицинска сестра или специално обучен медицински работник. С помощта на шпатула се открива матката и шийката се измива с оцет и марля. След около една минута всяко злокачествено образувание става бяло и под халогенна лампа то може да се види с невъоръжено око.
Тестът има и своите недостатъци - той не може да се провежда в периода на менопауза или при жени с две и повече деца, тъй като симптомите на развитие на раковото образувание в шийката на матката при тях обикновено не се виждат.
Основните предимства на теста са, че той е евтин и със 70% намалява разходите за ранната диагностика на канцерогенните образувания, заявяват специалистите.
Резултатите от изследването на този метод са публикувани в августовския брой на списание The Lancet.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    превенция    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.