zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вагиналната кандидоза – често срещан и понякога не безобиден проблем при жените



Вагиналната кандидоза – често срещан и понякога не безобиден проблем при жените

75% от жените поне веднъж са страдали от вагинална кандидоза.

здраве.bg

Практически всяка жена се е сблъсквала с такава неприятност каквато е вагиналната кандиоза или т.нар. “млечница”. Според статистиката, 75% от жени познават не само на думи “млечницата”, 40-45% са се сблъсквали с нея два пъти, а 25% - повече от два пъти годишно.

Гъбичките от рода Candida, предизвикващи заболяването, когато са в норма, живеят по кожата, по лигавицата на стомашно-чревния тракт и във влагалището. При общо нарушаване на имунитета са нарушава и баланса на микрофлората и гъбичките започват да се разпространяват безконтролно.

Резултатът е парене, сърбеж и болка, бели секрети, тежест ниско в корема, а като следствия се появяват изнервеност, потиснатост, спад в настроението, проблеми в сексуалния живот.
Разбира се, и в този случай важи максимата, че всяка болест по-лесно може да се предотврати, отколкото да се излекува. Но много от факторите, предизвикващи “млечницата”, не могат да се отстранят толкова просто: стрес, болести, умора, напрегнат работен график.

Понякога възникват различни причини за приемане на антибиотици. Като добавим неправилния режим на хранене и нездравословната храна, хормоналните контрацептиви, носенето на тясно синтетично бельо, обяснението за появата на гъбичките става съвсем просто.

Някои смятат, че не е необходимо специално лечение, но гинеколозите подчертават, че това състояние съвсем не е безобидно - “млечницата” е чест спътник на коварни инфекции, предаващи се по полов път, които дълго време не се проявяват чрез външни симптоми.

Научно е доказано, че за жените, страдащи от остри или хронични форми на млечница, вероятността от заразяване с опасни венерически заболявания при интимни контакти се увеличава неколкократно.

Хроничната вагинална кандидоза се лекува много по-трудно и може да доведе до сериозни усложнения: възпаление на органите на малкия таз, безплодие, вътреутробно инфектиране на плода.

Днес на пазара се предлагат много медикаменти срещу заболяването. По-често специалистите препоръчват използването на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.