zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скоростта на стареене може да се определи и по броя на бенките



Скоростта на стареене може да се определи и по броя на бенките

18 юли 2007, здраве.bg

Броят на бенките по тялото на човека може да е добър индикатор за скоростта на процесите на стареене на организма, твърдят британски учени.
Според тях, броят на бенките е пропорционален на дължината на теломерите – крайните фрагменти на хромозомите, които се съкращават с всяко деление на клетката.
В изследване, проведено от специалисти от Кралския колеж в Лондон (University College London) са взели участие 900 двойки близнаци. Учените са преброили бенките на участниците и са измерили дължината на теломерите на хромозомите в техните клетки.
Теломерите не носят наследствена информация. Тяхната основна функция е защита на клетъчната ДНК от деформации и увреждания. Дължината на теломерите е призната като основен индикатор на стареенето на организма, след като се доказа, че тези участъци от хромозомите сеа съкращават с всяко деление на клетката.
Средно по тялото на възрастен човек могат да се открият от 30 до 100 бенки, но в някои случаи техният брой достига 400. Изследователите са открили статистически значима корелация по дължината на теломерите между участниците с по-малко от 25 бенки и тези с повече от 100. В последната група теломерите са били значително по-дълги, а това означава, че клетките на тези хора са “по-млади” приблизително с 6-7 години.
Изводите на учените, публикувани в новия брой на списание Cancer Epidemiology Biomarkersand Prevention, са неочаквани, тъй като до съвсем скоро се смяташе единствено, че хората с много бенки са склонни към рак на кожата – меланома.
Според Вероник Батай (Veronique Bataille), ръководител на изследването, “незначителният риск от злокачествени новообразувания, свързани с голямото количество бенки, се компенсира с по-малката склонност към т.нър. възрастовите заболявания – болести на сърцето, остеопороза и т.н, но “всички тези предположения трябва да бъдат допълнително изучени”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.