zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кризата на средната възраст - това не е климаксКризата на средната възраст - това не е климакс

здраве.bg

... но хормоните не са виновни за това, а по скоро – нарастващите изисквания към мъжа (отвън или тези, които той сам си поставя) и затова този период не е климактерен, а критичен.

Към 45-годишна възраст обратните физиологични процеси стават все по-забележими. Именно през този период много от мъжете преживяват прекомерен стрес. Натоварването и конфликтите могат да дезорганизират чувствителния и тънък процес на взаимодействие на нервите, хормоните, душевните преживявания.

Предявяваните към мъжете изисквания и техните способности се намират в състояние на противоречие. Това много често води до нарушение на съня, промени в настроението и вегетативни разстройства (тахикардия, проблеми със сърдечния ритъм).

Когато кризата премине, това не се дължи на факта, че човек е станал по-здрав или устойчив психически – той/тя просто са се научили да гледат на живота по друг начин – да възприемат света такъв какъвто е и да се справят самостоятелно с неговите предизвикателства.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.