zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кризата на средната възраст - това не е климакс



Кризата на средната възраст - това не е климакс

здраве.bg

... и дори страх.

В патриархалните общества това е периодът, през който повечето хора вече не могат да разчитат на помощта на своите родители, а напротив – те самите се превръщат в родители, на които децата им разчитат.

В работата престават да ви смятат едва ли не за начинаещ, когото учат и напътстват, и на когото прощават малките грешки. Вие трябва да учите по-младите и тогава често се появява обидата и ревността (също както при по-голямото дете в семейството, което след раждането на по-малкото братче, смятат за голямо).

Според психолозите средната възраст бележи най-големия обрат в човешката психика – “когато съдбата се обръща на 180 градуса” и препоръчват да се обръщаме по-често към спомените, но не със съжаление, а за да преосмислим извършеното, да се научим да обръщаме повече внимание на самите себе си.

Днес всички специалисти са единодушни, че тази криза е нещо логично за възрастта, но подчертават, че е най-добре да се справим с нея с тяхна помощ.

Установено е, че мъжете най-често възприемат кризата като професионален неуспех, а жените – като неуспех в личния живот. В семейството върху личната драма се наслагват и проблемите, свързани със семейните отношения, твърде високите и в повечето случаи необосновани претенции един към друг. И тогава започва да действа принципът на реципрочност - женската криза задълбочава мъжката, а мъжката – женската.

Затова и в повечето бракове между връстници се наблюдава напрежение. Ако тук си спомним народната мъдрост, според която мъжът трябва да бъде по-голям от жената с 3-5 години, ще разберем и нейната логика - разликата във възрастта помага да се преживее кризата.
Често наричат кризата на средната възраст “мъжки климакс”, но това е лишено от всякаква логика.
При жените производството на естроген през периода на климакса се намалява от 80-90% до 5-10%. Нивото на намаляване на тестостерон при мъжете става плавно.

Наистина същото важи и за промените в душевното и емоционалното състояние, но хормоните...

 
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.