zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 млн. лева месечно над плана харчи Здравната каса



5 млн. лева месечно над плана харчи Здравната каса

В края на годината се очаква дефицит от около 65 млн.

25 юни 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Около пет милиона лева не месец е преразходът за болнична помощ, заяви пред журналисти директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова след среща с директори на районни здравни каси. Средномесечният разход за болнична помощ от бюджета на НЗОК е близо 70 милиона лева, уточни д-р Тодорова. Ако тази тенденция продължи, в края на тази година в бюджета на Здравната каса ще има 65 милиона дефицит, уточни тя.
Една от основните причини за преразхода, който се отчита, е фактът, че има немалко лекари, които работят в спешните отделения в съответните болници. Тези лекари имат финансов интерес някои от пациентите, които преминават през спешните отделения, да бъдат хоспитализирани в същата болница, тъй като касата плаща по клинични пътеки за престоя им в болницата. В големите болници в Пловдив и Варна броят на хоспитализираните пациенти в сравнение с миналата година средномесечно е нараснал с 2 хиляди пациенти. Другият проблем е, че голяма част от пациентите "пропускат" да потърсят помощ от личния си лекар, а търсят такава в спешните отделения.
В понеделник Управителният съвет на НЗОК ще обсъжда дали да има корекция в цените на някои специалности по различни клинични пътеки.
Контролните органи на НЗОК извършват проверки в лечебните заведения и е констатирано, че 25 на сто от проверените клинични пътеки са нарушени, уточни д-р Тодорова. По думите й ситуацията с преразхода в малките болници е овладяна, но в големите лечебни заведения това е трудно заради липсата на информация за пациентите, преминали през спешните им отделения.
Преразход на средствата има и в специализираната извънболнична медицинска помощ, каза още д-р Тодорова.
Ако тази система работи нормално и облекчава болничната помощ, то тогава не би трябвало да има преразход в болничната помощ, допълни тя. НЗОК ще проверява дейността на лекарите, които работят по два договора - как и кога преглеждат пациенти. Има случаи, в които лекари работят на три места, уточни директорът на НЗОК. Д-р Тодорова...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.